Het-Gezondheidsplein.nl

Alles op het gebied van voeding , verzorging en gezondheid

Applicatie moet terugval depressie voorkomen

Hersenstichting en Radboud UMC zoeken testers app

De applicatie SMARD moet in de toekomst voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. Een groot probleem, want bij de meerderheid keert de depressie terug. Goed nieuws dus voor ruim een half miljoen mensen die in Nederland aan een depressie lijden of ooit hebben gehad. SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression (SMARD) is een mobiele technologie die 24/7 de omgeving van de patiënt scant en kleine veranderingen registreert in individueel gedrag en sociale activiteiten, om zo het risico op een terugval te voorspellen. De Hersenstichting, investeerder van de applicatie en het Radboud UMC zoeken mensen de applicatie willen testen.

Lees meer: Hersenstichting en Radboud UMC zoeken testers app

De OrCam MyEye is een nieuw hulpmiddel voor mensen die slechtziend of blind zijn.

De MyEye kan teksten lezen en gezichten en voorwerpen herkennen. Test nu zelf of de MyEye iets voor u kan betekenen. Dit kan op de roadshow die Bartiméus Den Haag op donderdag 25 jnauari 2018 organiseert. De MyEye is een intelligente camera die op een poot van een bril wordt geklikt. Het apparaatje leest – als je ze aanwijst - teksten in je omgeving voor: straatnaambor­den, etiketten, verpakkingen en teksten in kranten, tijdschriften en beeldschermen.

Lees meer: Test zelf hulpmiddel voor visuele beperking

Het Flevoziekenhuis gaat het operatiecomplex ingrijpend moderniseren.

logo FlevoziekenhuisDit is nodig om in te spelen op de zorgvraag van patiënten en de nieuwste eisen op het gebied van patiëntveiligheid, hygiëne en (medische) techniek.

In een complex bouwtraject worden vier nieuwe operatiekamers met eigen opdekruimtes gerealiseerd, en worden bestaande ruimtes verbouwd en verbeterd. Halverwege 2019 beschikt het Flevoziekenhuis dan over negen klasse 1 operatiekamers. Daarvan zijn er twee ook inzetbaar als high-turnover OK. Tijdens de bouw blijft de volledige operatiecapaciteit van het ziekenhuis beschikbaar en gewaarborgd.

Lees meer: Operatiecomplex Flevoziekenhuis wordt ingrijpend gemoderniseerd

De Spataderkliniek van het Flevoziekenhuis organiseert op woensdag 22 november van 18.00 – 21.00 uur een informatieavond over de behandeling van spataderen.

logo FlevoziekenhuisDe bezoekers krijgen uitleg over de aanpak en behandelmogelijkheden van de Spataderkliniek, waarin dermatologen en vaatchirurg nauw samenwerken. Tijdens de avond is het mogelijk een korte screening van de benen te laten uitvoeren met een echo. Geïnteresseerden dienen zich hiervoor aan te melden via mijnInfopunt.

Lees meer: Informatiebijeenkomst over behandeling van spataderen in het Flevoziekenhuis

Grootste slaaponderzoek Nederland ooit: met name vrouwen last van slapeloosheid

Nederlanders slapen over het algemeen lang genoeg, maar dat betekent niet automatisch dat we ook goede slapers zijn. Uit grootschalig meta-onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft. Nooit eerder is in ons land zo diep in de slaapcijfers gedoken, in totaal is slaapdata van maar liefst 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken.

Lees meer: Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust

‘Leef als naaste in het moment, dat doet de patiënt namelijk zelf ook’

 Een diagnose kan grote emotionele impact hebben. Zowel op de patiënt als op zijn omgeving. 1 op de 4 patiënten wordt hierdoor verrast. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public (voormalig TNS NIPO). 36% van de patiënten geeft aan dat hun diagnose emotionele gevolgen had. Toch worden patiënten vaak nog overvallen door deze emoties. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop zowel de patiënt zelf als hun omgeving hiermee omgaan. Hoe kunnen patiënt en omgeving elkaar hier beter in vinden en begrijpen?

Lees meer: 1 op de 4 patiënten verrast door emoties na diagnose

Grip op koolhydraten

140.000 mensen hebben het al ervaren: afvallen door eiwitrijk en koolhydraatbeperkt eten is een blijvende dieettrend. Grip op koolhydraten (GOK) van diëtiste Yvonne Lemmers is een bewezen, succesvolle methode die helpt om van klachten als overgewicht, weinig energie en stemmingswisselingen af te komen en is ook geschikt voor mensen met diabetes type 2.

Lees meer: Op gewicht komen én blijven met GOK

Lymfoedeem is een chronische aandoening, die veel ongemakken en complicaties met zich meebrengt.

Vroegtijdige herkenning en behandeling zijn belangrijk. Daarom biedt de Mammapoli van het Flevoziekenhuis voor de achtste keer de cursus ‘Lymfoedeem na borstkanker’ aan. De cursus wordt gegeven op de woensdagen 5, 19 en 26 april, van 18.30 – 20.00 uur. Op de laatste avond is ook de partner van harte welkom.

De cursus ‘Lymfoedeem na borstkanker’ is speciaal bedoeld voor vrouwen met lymfoedeem als complicatie na borstkanker en wordt gegeven door mammacareverpleegkundige Hanna de Rijp in samenwerking met Streutker Total Skin Care. Zij zijn al jarenlang betrokken bij de nabehandeling van borstkankerpatiënten en patiënten die lymfoedeem ontwikkelen.

Lees meer: Mammapoli organiseert speciale cursus voor vrouwen met Lymfoedeem na borstkanker

Meer duidelijkheid voor patiënten en professionals.

nederlandse transplantatie stichtingDaarvoor zorgt de nieuwe richtlijn Orgaandonatie na euthanasie die woensdag 8 maart aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is aangeboden door huisarts Han Mulder, voorzitter van de werkgroep. De richtlijn bevat een stappenplan voor huisartsen en andere betrokken zorgprofessionals vanaf het moment waarop een euthanasiepatiënt vraagt om na zijn dood organen te doneren. Zo’n bijzondere wens van een euthanasiepatiënt vereist grote zorgvuldigheid voor een ethisch verantwoorde invulling: het belang van deze patiënt staat hierbij altijd voorop. Professionals en patiëntenorganisaties stelden de richtlijn samen op na een verzoek van minister Schippers. 

Lees meer: Meer duidelijkheid over orgaandonatie na euthanasie

 Eén op de drie mensen krijgt te maken met kanker.

Dat is te veel, vindt Fight cancer, die op ludieke wijze fondsen gaat werven voor baanbrekend onderzoek naar wat de volgende stap in immuuntherapie wordt genoemd. Morgen is het Wereldkankerdag. Daarom worden vanaf vandaag, onder het mom ‘Vier het leven!’ #Lovelifediners met vrienden ingezet als middel om geld in te zamelen.

Lees meer: LOVELIFEDINERS VOOR VOLGENDE STAP IN IMMUUNTHERAPIE

Omdat het zaterdag 4 februari 2017 Wereldkankerdag is, geeft KMI Mammacare alle klanten aan de winkel op vrijdag 3 februari een roos cadeau.

Om stil te staan bij degene die kanker heeft of om de naasten te steunen. Want kanker raakt niet alleen degene die ziek is maar óók diens gezin, familie, vrienden en andere naasten. De ontvanger van de roos mag deze zelf houden of cadeau geven aan iemand die een steuntje in de rug verdient. De winkel van KMI Mammacare aan de Koekoekslaan 2a is op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur geopend.

Lees meer: KMI Mammacare deelt rozen uit voor Wereldkankerdag

Op vrijdag 27 januari aanstaande verzorgt medisch instituut Thalamo in Eindhoven een workshop in het kader van borstgezondheid.

ThalamoDoel van deze workshop is het verschaffen van inzicht in borstgezondheid bij vrouwen.

Borstmassage.

Massage van de borst is steeds populairder onder vrouwen in het Westen als een niet-invasieve manier om de vorm van de borsten te verbeteren. Vrouwen in Azië hebben deze methode al eeuwen gebruikt en kennen de voordelen hiervan.

Lees meer: vrijdag 27 januari workshop in het kader van borstgezondheid in Eindhoven

advertenties